+30 2810 396700

Ιατρείο Μαστού

Η Γενική Κλινική Euromedica Μητέρα Κρήτης, με γνώμονα την κάλυψη των ιατρικών αναγκών κάθεγυναίκας και δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα που σχετίζονται με παθήσεις του μαστού, προχώρησε στη δημιουργία εξειδικευμένου Ιατρείου Μαστού. Το ιατρείο παρέχει άριστη εξατομικευμένη φροντίδα και ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και επεμβατικών πράξεων μαστού.

Στο ιατρείο μαστού διενεργούνται από εξειδικευμένο ιατρό, πλήρης ψηφιακός έλεγχος μαστών, υπερηχογραφήματα υψηλής ανάλυσης, ελαστογραφία, μαγνητική τομογραφία μαστών, βιοψίες βλάβης στο μαστό με χρήση υπερήχων, βιοψία αλλοιώσεων του μαστού με ρομποτικό σύστημα στο μαστογράφο χωρίς χειρουργείο και αφαίρεση αλλοιώσεων μαστού με σύστημα κενού (vacuum) επίσης χωρίς χειρουργείο. Το ιατρείο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες ηλικίας 30 ετών και άνω, στο πλαίσιο προληπτικών εξετάσεων, σε γυναίκες που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση ευρημάτων, σε γυναίκες με συμπτώματα που αφορούν τον μαστό, σε γυναίκες με πρόσφατη διάγνωση καρκίνου ή που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή αλλά και γενικότερα σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να ενημερωθούν για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Το ιατρείο είναι εξοπλισμένο µε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής ευκρίνειας της GE Healthcare, προσφέροντας εξαιρετικά αποτελέσματα με τη χαμηλότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας. Συγκεκριμένα διαθέτει τον σύγχρονο ψηφιακό μαστογράφο Senographe Pristina 3D, που καθιστά την μαστογραφία λιγότερο επώδυνη, το ρομποτικό σύστημα στερεοτακτικής βιοψίας Pristina Serena που επιτρέπει τον εντοπισμό των αλλοιώσεων που αναγνωρίζονται μόνο στον μαστογράφο, και τον υπερηχοτομογράφο LOGIQ Portal, που δίνει εξαιρετική ανάλυση για τον ασφαλή χαρακτηρισμό των αλλοιώσεων και την διενέργεια των επεμβατικών πράξεων.

Υπεύθυνος της λειτουργίας του Ιατρείου Μαστού στην κλινική είναι ο Άρης Βασιλογιαννάκης, επεμβατικός ακτινολόγος μαστού με εξειδίκευση στην απεικόνιση και τις επεμβατικές πράξεις μαστού στο Kings College Hospital του Λονδίνου και μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο που εξασκεί αποκλειστικά, διενεργώντας χιλιάδες διαγνωστικές εξετάσεις ανά έτος και εκατοντάδες επεμβατικές πράξεις.

Υπηρεσίες

Ψηφιακή Μαστογραφία

H Ψηφιακή Μαστογραφία είναι η ακτινογραφία του μαστού που πραγματοποιείται στον μαστογράφο και αποτελεί σήμερα την πιο σημαντική εξέταση προληπτικού ελέγχου ανίχνευσης καρκίνου του μαστού. Εξασφαλίζει υψηλή ευκρίνεια, εξαιρετική απεικόνιση και μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση, ενώ η ακτινοβολία είναι ελάχιστη. Με την ψηφιακή μαστογραφία είναι δυνατή η ανίχνευση όγκων μεγέθους λίγων χιλιοστών, παθολογίες που δεν μπορούν να βρεθούν με την ψηλάφηση αλλά ούτε και τον υπέρηχο. Ο χρόνος της εξέτασης συνολικά είναι περίπου 20 λεπτά.

Η μαστογραφία στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι μείζονος σημασίας. Η μαστογραφία πρέπει να μπαίνει στη ζωή της γυναίκας από την ηλικία των 40 ετών, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο οικογενειακό ιστορικό που να υπαγορεύει την έναρξη του ελέγχου από πολύ νωρίτερα. Από τα 40 και έπειτα η μαστογραφία πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο και κάποιες φορές και συχνότερα, απόφαση που θα λάβει ο γιατρός, ανάλογα με τα ευρήματα και την κατάσταση του στήθους.

Στερεοτακτική Βιοψία

Η στερεοτακτική βιοψία μαστού με αναρρόφηση (Mammotome) είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος βιοψίας χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Η νέα αυτή μέθοδος πραγματοποιείται με τη βοήθεια του ψηφιακού μαστογράφου, με την ασθενή να βρίσκεται είτε σε καθιστή είτε σε ύπτια θέση. Με ακτινοσκόπηση θα εντοπιστεί το σημείο στο οποίο θα γίνει η βιοψία, με ακρίβεια χιλιοστού. Για τη λήψη ιστού από τον μαστό γίνεται τοπική αναισθησία και χρησιμοποιείται ειδική βελόνα καθώς και μηχάνημα αναρρόφησης το οποίο συλλέγει ιστοτεμάχια τα οποία ακτινογραφούνται για να επιβεβαιωθεί η λήψη του σωστού υλικού. Η όλη διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια υπολογιστή και την τελευταία λέξη της αυτοματοποιημένης ρομποτικής τεχνολογίας, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο σφάλματος, ενώ είναι πολύ βασικό το ότι η ασθενής δεν πονάει και μπορεί να επιστρέψει άμεσα στο σπίτι της ή την εργασία της.

Μαγνητική Μαστογραφία

Η μαγνητική μαστογραφία είναι η νεότερη απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση των παθήσεων του μαστού. Διακρίνεται για την υψηλή ευαισθησία που διαθέτει στην ανίχνευση διηθητικού καρκινώματος. Η Μαγνητική Μαστογραφία πρέπει να γίνεται μεταξύ της 7ης και 13ης ημέρας του εμμηνορρυσιακού κύκλου σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση, προκειμένου να αποφευχθούν διαγνωστικά σφάλματα που οφείλονται στην επίδραση των ορμονών του κύκλου στους μαστούς. Ομοίως, γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση και ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, είναι καλύτερα να τη διακόπτουν για 6-8 εβδομάδες πριν από την εξέταση.

Σημαντικό πλεονέκτημα της Μαγνητικής Μαστογραφίας είναι η μη χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας και η εξαιρετικά υψηλή ευαισθησία στην ανάδειξη καρκίνου, δηλαδή αν υπάρχει καρκίνος η πιθανότητα να τον αναδείξει ξεπερνά το 94%. Επίσης, η εξέταση δεν επηρεάζεται από την πυκνότητα του στήθους.

Υπερηχογραφικά καθοδηγούμενες επεμβατικές πράξεις

Υπερηχογραφικά καθοδηγούμενες επεμβατικές πράξεις, όπως βιοψίες (trucut) με τέμνουσα βελόνα και τοποθέτηση συρμάτινου οδηγού, πραγματοποιούνται για κυτταρολογική και ιστολογική εξέταση. Με την μέθοδο αυτή, ο ιατρός καθοδηγείται από τον υπέρηχο λαμβάνοντας με τοπική αναισθησία δείγμα από την αλλοίωση, επιτρέποντας τον πλήρη και ασφαλή χαρακτηρισμό της βλάβης. Με τον ίδιο τρόπο τοποθετείται σύρμα για τη καθοδήγηση του χειρουργού σε μη ψηλαφητές αλλοιώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ιατρείο μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά από 9:00 – 17:00 στα τηλέφωνα 2810 396716 – 17.