+30 2810 396700

Γυναικολογικό

Στο Γυναικολογικό Τμήμα της Γενικής Κλινικής Euromedica Μητέρα Κρήτης εφαρμόζεται σήμερα το μέλλον της χειρουργικής, καθώς οι χειρουργικές επεμβάσεις υλοποιούνται βάσει των τελευταίων εξελίξεων στις διεθνείς πρακτικές, δηλαδή την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική.

Ειδικότερα στο Γυναικολογικό Τμήμα οι ασθενείς υποβάλλονται σε λαπαροσκοπικές και υστεροσκοπικές επεμβάσεις, οι οποίες εγγυώνται τη μικρότερη δυνατή παραμονή στην κλινική και την τάχιστη επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες. Επιπλέον, η ενδοσκόπηση παρέχει νέες δυνατότητες στη διάγνωση και στη θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων.

Ταυτόχρονα, στο Γυναικολογικό Τμήμα της Γενικής Κλινικής Euromedica Μητέρα Κρήτης διενεργείται κολποσκόπηση για τον εντοπισμό τυχόν βλαβών στον κόλπο, στον τράχηλο και στο αιδοίο.

Λαπαροσκόπηση

Πρόκειται για μία επέμβαση κατά την οποία μία λεπτή κάμερα εισέρχεται στην κοιλιακή χώρα για να δώσει στον ιατρό εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες και η μήτρα της ασθενούς.

Η λαπαροσκοπική επέμβαση ενδείκνυται για την αντιμετώπιση μιας σειράς παθήσεων όπως είναι οι:

 1. Ενδομητρίωση
 2. Εξωμήτρια-έκτοπη κύηση
 3. Αφαίρεση κύστεων από τις ωοθήκες
 4. Αφαίρεση ινομυωμάτων (ινομυωματεκτομή) ή λειομυωμάτων από την μήτρα
 5. Υπογονιμότητα
 6. Λύση συμφύσεων στις σάλπιγγες
 7. Αφαίρεση ωοθήκης (ωοθηκεκτομή) ή αφαίρεση εξαρτημάτων (σαλπιγγοωοθηκεκτομή)
 8. Αφαίρεση μήτρας (υστερεκτομή)

Σήμερα η λαπαροσκοπική επέμβαση χαρακτηρίζεται ως «επέμβαση ρουτίνας», καθώς είναι μια ασφαλής διαδικασία.

Τα προτερήματα της χειρουργικής μεθόδου:

 • Παρέχει καλύτερη εικόνα του χειρουργικού πεδίου από την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση αφού η κάμερα μπορεί να πλησιάσει πολύ κοντά σε όλες τις περιοχές και να μεγεθύνει την εικόνα. Έτσι η επέμβαση, ειδικά σε περιπτώσεις ενδομητρίωσης ή συμφύσεων, γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια και λιγότερη αιμορραγία.
 • Επίσης, οι μικρές χειρουργικές τομές σημαίνουν λιγότερο χειρουργικό τραύμα. Οι συνέπειες είναι: λιγότερος πόνος μετά την επέμβαση, μικρότερες ουλές, λιγότερος χρόνος στο νοσοκομείο, ταχύτερη ανάρρωση, μειωμένη χρήση παυσίπονων και χαμηλότερος κίνδυνος λοιμώξεων.

Βέβαια, ο ιατρός θα ενημερώσει και για ενδεχόμενες επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να προκληθούν εάν υπάρχουν αντενδείξεις για την υποβολή σε λαπαροσκόπηση ή εάν πηγάζει κίνδυνος βάσει του ατομικού ιστορικού.

Υστεροσκόπηση

Ακόμα μία ενδοσκοπική τεχνική, η οποία βρίσκει μεγάλη απήχηση διεθνώς και έχει μεγάλο εύρος ενδείξεων είναι η υστεροσκόπηση. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της υστεροσκοπικής επέμβασης μία μικροκάμερα εισάγεται στον κόλπο της γυναίκας και από εκεί διεισδύει στην ενδομήτρια κοιλότητα. Εκεί ο ιατρός μπορεί να προβεί σε απλή επισκόπηση της κοιλότητας της μήτρας ή να προχωρήσει σε βιοψία ή έτερες επεμβατικές κινήσεις, όπως είναι η αφαίρεση ινομυωμάτων, ενδομήτριου πολύποδα και η λύση διαφράγματος.

Παράλληλα, η υστεροσκόπηση αποτελεί ένα από το πιο συχνά επιλέξιμα μέσα διάγνωσης για την πρωτοπαθή και τη δευτεροπαθή υπογονιμότητα της γυναίκας.

Κολποσκόπηση

Η ενδελεχής εξέταση του αιδοίου, του κόλπου και του τραχήλου επιτυγχάνεται με την κολποσκόπηση, την κατάλληλη ειδική εξέταση για τον εντοπισμό τυχόν βλαβών που μπορεί να διαφύγουν του ιατρού κατά τη διάρκεια της απλής κλινικής εξέτασης.

Η κολποσκόπηση μοιάζει με το τεστ Παπανικολάου, σε ό,τι αφορά την εκτέλεσή της, καθώς αρχικά ο κολποδιαστολέας χωρίζει τα κολπικά τοιχώματα για να εμφανιστεί ο τράχηλος και στη συνέχεια τοποθετείται, έξω από τον κόλπο, το κολποσκόπιο εστιάζοντας στο άνοιγμα. Από εκείνο το σημείο ο ιατρός εξετάζει λεπτομερώς τον τράχηλο και τον κόλπο χάρη στον φωτισμό και στις μεγεθύνσεις που διαθέτει το κολποσκόπιο. Έπειτα, με τη χρήση χρωστικών ουσιών ο ιατρός επιχειρεί να αναδειχθούν περιοχές που μπορεί να έχουν υποστεί βλάβη, ώστε στη συνέχεια να ληφθεί επί τόπου βιοψία από τον τράχηλο, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Για να υποβληθεί μία ασθενής σε κολποσκόπηση έχουν προηγηθεί, συνήθως, οι ακόλουθες ενδείξεις:

 1. Έχουν εντοπιστεί παθογόνα κύτταρα στο τεστ Παπανικολάου
 2. Έχουν εντοπιστεί δια γυμνού οφθαλμού ύποπτες βλάβες στον τράχηλο
 3. Στο πλαίσιο προεγχειρητικής προετοιμασίας ειδικά εάν υφίσταται σοβαρή παθολογία στον τράχηλο
 4. Όταν γίνεται αναζήτηση προκαρκινικών αλλοιώσεων στο πλαίσιο ελέγχου του κατώτερου γεννητικού συστήματος
 5. Έχει προηγηθεί επέμβαση για HSIL ή καρκίνο

Μετά την εξέταση ο ιατρός θα δώσει οδηγίες στην ασθενή για το τι πρέπει να αποφύγει ή να προσέξει, αναλόγως, εάν έχει υποβληθεί μόνο σε κολποσκόπηση ή εάν έχει ληφθεί και δείγμα για βιοψία.