Απεικονιστικό
Οι απεικονιστικές εξετάσεις αποτελούν ισχυρό σύμμαχο του ιατρού στην προσπάθεια διάγνωσης ποικίλων παθήσεων, όπως από τους πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος μέχρι και τα εγκεφαλικά τραύματα.
Κάθε απεικονιστική εξέταση, από τις πολλές που είναι διαθέσιμες στη «φαρέτρα» του ιατρού, εξυπηρετεί και έναν διαφορετικό σκοπό. Μερικές απεικονιστικές εξετάσεις βασίζονται στην ακτινοβολία, άλλες σε μαγνήτες και ραδιοκύματα και κάποιες άλλες σε ηχητικά κύματα. Στην κλινική λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα, ωστόσο, σύντομα αναμένεται η λειτουργία τμημάτων αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, τα οποία θα προσφέρουν τη δυνατότητα διενέργειας όλων των εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με ιδιαίτερη στόχευση και εξειδίκευση όπως οι εξετάσεις μαστού, προστάτη και άλλες.
Ακτινολογικό
Η πιο κλασική και συχνότερα υλοποιούμενη εξέταση απεικόνισης είναι η ακτινογραφία, η οποία αξιοποιεί τις ακτίνες Χ για να συνδράμει τη διάγνωση πολλών παθήσεων.
Σήμερα, με τη βοήθεια της ψηφιακής ακτινογραφίας, έχει μειωθεί δραστικά η ακτινοβολία που δέχεται ο εξεταζόμενος και την ίδια ώρα εκμηδενίζεται το ενδεχόμενο επανάληψης της εξέτασης χάρη στην υψηλή ευκρίνεια της ψηφιακής εικόνας.
Για να διενεργηθεί η ακτινογραφία δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία, ωστόσο λάβετε οδηγίες από τον τεχνολόγο που εκτελεί την εξέταση, ειδικά εάν είστε έγκυος ή έχετε υποψία εγκυμοσύνης.
Μαστογραφία
H ψηφιακή Μαστογραφία αποτελεί την πιο κρίσιμη προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού, η οποία συνδυάζει ταυτόχρονα ελάχιστη ακτινοβολία, άψογη απεικόνιση, υψηλή ευκρίνεια, παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και όγκοι μεγέθους μερικών χιλιοστών δύναται να εντοπιστούν με την εν λόγω εξέταση.
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας
Με τη Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας εντοπίζεται εάν ο/η ασθενής πάσχει από οστεοπόρωση, δηλαδή από χαμηλή οστική πυκνότητα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για κατάγματα.
Η εξέταση διενεργείται με τη μέθοδο DEXA (Dual-Energy X-Ray Absorptiometry), η οποία βασίζεται στη χρήση των ακτίνων Χ. Ωστόσο, η δόση που λαμβάνει ο/η ασθενής είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Είναι μία μη επεμβατική και ακίνδυνη εξέταση διάρκειας 15 λεπτών, η οποία διαδραματίζει μείζονα ρόλο στον εντοπισμό της οστεοπόρωσης, πρωτίστως για τις γυναίκες, δεδομένου ότι ως σιωπηλή νόσος παρουσιάζει συμπτώματα μόνο σε προχωρημένο στάδιο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο/η ασθενής είναι να ξαπλώσει στον ειδικό σαρωτή, δίχως να ξεντυθεί, και αυτός θα μετακινηθεί κατά μήκος του ασθενούς για να απεικονίσει την περιοχή ενδιαφέροντος.
Να σημειωθεί ότι η οστική πυκνότητα αυξάνεται, και στις γυναίκες και στους άνδρες, μέχρι την ηλικία των 30 ετών και από εκεί και πέρα αρχίζει να φθίνει σταδιακά. Συγκεκριμένα στις γυναίκες, η μείωση της οστικής πυκνότητας επιταχύνεται μετά από την εμμηνόπαυση. Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άντρες άνω των 50 ετών θα υποστούν οστεοπορωτικό κάταγμα.
Υπερηχογράφημα
Το υπερηχογράφημα είναι μία εξέταση χωρίς ακτινοβολία, εντελώς ανώδυνη και επιτυγχάνει την απεικόνιση πολλών οργάνων, εξάγοντας πληροφορίες για την κατάσταση του εξεταζόμενου.
Συνήθως το υπερηχογράφημα απαιτεί έως 20 λεπτά, ενώ ο εξεταζόμενος δεν χρειάζεται να προετοιμαστεί ιδιαιτέρως, πέρα από συγκεκριμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ιατρός ενδέχεται να ζητήσει αποχή για ορισμένες ώρες από την κατανάλωση τροφής και νερού.
Στα υπερηχογραφήματα που διενεργούνται συχνότερα είναι εκείνα της άνω και κάτω κοιλίας, των έσω γεννητικών οργάνων, το triplex αγγείων, οι ελαστογραφίες, των επιφανειακών οργάνων και των ισχίων νεογνού.
Ειδικά για την τελευταία περίπτωση, το υπερηχογράφημα είναι ευρέως αποδεκτό ότι διαγιγνώσκει, σε πρώιμο στάδιο, την αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου σε βρέφη και νεογνά. Το υπερηχογράφημα συνιστάται όταν είναι αμφίβολο το αποτέλεσμα της κλινικής εξέτασης ή όταν η κλινική εξέταση είναι θετική για την αξιολόγηση του βαθμού της δυσπλασίας και τον έλεγχο της ανταπόκρισης στη θεραπεία ή και προληπτικά όπως συνήθως γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις